Rólunk

 
Lakatos Tibor
cégvezető, tulajdonos

Lakatos Tibor a 27 éve működő Vela Kft. ügyvezetője és tulajdonosa.
Végzettsége gépészmérnök, közgazda, és immár több mint 25 éves sütőipari gyakorlattal rendelkezik.
A termékek több, mint 80%-át saját bolthálózaton keresztül értékesíti a pékség, így közvetlen kapcsolatban van a vásárlókkal, és a vásárlói visszajelzések alapján igazítja a termékeket a vásárlói igényekhez.
Nagyon fontosnak tartja az innovációt, a folyamatos fejlesztést, így havonta/negyedévente új termékek jelennek meg a szakboltokban.

„Nagy öröm a visszatérő vásárló, aki évek óta fogyasztja a Vela Pékség termékeit, azonban minden új vásárló is egy pozitív visszajelzés számunkra.”


A VELA Kft. 1991-ben alakult, sütőipari termékek előállítására. A piacgazdaság kiépülésének időszakában, a magánvállalkozások számának dinamikus növekedésével egyidejűleg indultak el Magyarországon a kisebb, de korszerűbb, szélesebb termékválasztékot rugalmasan előállítani képes, kis sütőüzemek, mini-pékségek.

Térségünkben cégünk valósította meg az első ilyen üzemet Újfehértón, majd rövidesen Nyíregyházán is nyitottunk hasonlókat, kezdetben bérelt helyiségekben (Kelet Áruház pincéjében, ill. az Inkubátorházban). A forgalom jelentősen emelkedett, a piac felvevőképessége az új termékekből szinte korlátlan volt, az állami sütőipar válsággal küszködött, nem volt képes felvenni a versenyt az időközben gombamódra szaporodó "kicsikkel".

A privatizációs folyamatban már úgy tudtunk részt venni, hogy a felhalmozott saját forrásaink mellett kedvező finanszírozási konstrukciókat sikerült találnunk, így 1994-ben meg tudtuk vásárolni a cég jelenlegi üzemének telephelyét a Pazonyi úton. Ez egyben azt is jelentette, hogy a korábban több helyen működő kisüzemeket összevontuk, amely a "méretgazdaságosság" miatt kedvező volt. Ekkorra a piac már sokkal árérzékenyebbé vált, a konkurencia erősödött, s az állami sütőipar is - szintén átesve a privatizációs folyamaton - kezdett versenyképessé válni.

A sütőüzem jelenlegi átlagos napi teljesítménye 10 mázsa kenyér és 8.000 db péksütemény, amely a teljes gyártási kapacitás mintegy 60 %-ának felel meg, de a hagyományosan nagyobb forgalommal járó, több napos ünnepek előtti csúcsidőszakokban közel 100 %-os kihasználtsággal üzemelünk, így mindenképpen indokolt a kapacitástartalékok fenntartása.

Termékválasztékunk jelenleg elsősorban a hagyományos kenyér és pékáru féleségekre korlátozódik, amelyeket különböző súlyegységekben és kiszerelésben tudjuk előállítani (pl. szeletelt, csomagolt kenyér, stb.)

A vásárlói igények folyamatos változása, a konkurens gyártók termékválasztékénak átalakulása bennünket is arra késztet, hogy igyekezzünk lépést tartani a piaci tendenciákkal, a fogyasztói szokások megváltozásával. Ez a termékszerkezet folyamatos megújításával, a minőség állandó javításával érhető el.

A termékszerkezet változtatása mindenképpen a technológia fejlesztését, a gépparkunk korszerűsítését igényli, hogy versenyképesek tudjunk maradni a többi hasonló profilú vállalkozással szemben. A minőség biztosítása érdekében HACCP rendszert működtetünk.
Termékeinket kezdetben a nagyobb ABC áruházak értékesítették, közülük is kiemelten az ÁFÉSZ tulajdonú és üzemeltetésű boltok, amelyek viszonylag hamar felismerték a hagyományostól eltérő sütőipari termékekben rejlő kedvező piaci lehetőségeket. Ugyancsak megjelentek vevőink között a kisebb-nagyobb magán üzletek, amelyek a "nagyvállalat" számára túl kicsik voltak, ezért ott kedvezőtlen feltételekkel tudtak vásárolni. Mellettük az intézmények, iskolák, munkahelyi boltok és büfék is egyre nagyobb számban váltak partnereinkké. Ez a vevői kör azonban meglehetősen elaprózott volt, amely mind a mennyiségi tervezhetőség, mind a kiszállítás optimalizálása szempontjából kedvezőtlen. Ezért a piac ilyen irányú további bővítése helyett úgy határoztunk, hogy saját bolthálózatot alakítunk ki a város frekventált pontjain (Belváros, Piaccsarnok, Örökösföld, Jósaváros, Érkert, stb.), illetve a közeli Nagykálló és Kállósemjén településeken. Ma már összesen 17 saját üzlettel rendelkezünk, amelyek a forgalom mintegy 80%-át bonyolítják le. Ez a döntésünk más szempontból is helyesnek bizonyult, mert míg a hagyományos ABC áruházak forgalma visszaesett a hiper- és szupermarketek megjelenése miatt, addig a vásárlók továbbra is szívesen térnek be egy igényes kialakítású, minőségi termékeket frissen kínáló szakboltba, amely ráadásul lakókörnyezetük közelében helyezkedik el.

A cég 2008. évi átlagos statisztikai állományi létszáma 46 fő volt, az elmúlt évek alatt a forgalom növekedésével párhuzamosan folyamatosan emelkedett. A dolgozók többsége a termelésben, a bolti értékesítésben, illetve a kiszállításban dolgozik, szakképzett vagy betanított dolgozóként. Rajtuk kívül 6 fő foglalkozik szellemi tevékenységgel, adminisztrációval, ügyvitellel, illetve a cég irányításával. A cég ügyvezetését és gazdasági vezetését 1- 1 fő látja el, mindketten felsőfokú (közgazdász) végzettségűek.

Cégünk, mint azt már több helyen is említettük, forgalma mintegy háromnegyedét saját bolthálózatában realizálja. Ezekben az üzletekben a saját termékek széles választékának értékesítése mellett más alapvető élelmiszereket (tejtermékeket, fűszért árukat stb.) is értékesítünk. Versenyképességünk szempontjából kedvező a saját bolthálózat fenntartása, amelyek közvetlenül a lakossági igényeket elégítik ki. Elhelyezkedésük a város központjában, illetve nagyobb lakóövezeteiben, valamint a két vidéki településen kedvező, forgalmuk egyenletes.